Mitä ovat PEZit -

PEZ-karkkiannostelijat - PEZ-karkkikoneet - PEZ-hahmot - PEZ-ukot

Jos PEZ ei heti soita kelloa niin luulen kuitenkin, että pienen selityksen jälkeen on PEZ-karkit ja -karkkiannostelijat meille kaikille lapsuudestamme tuttuja. Muistatko sen Aku Ankan tai Dumbon, mikä sinulla oli lapsena, jonka päätä taakse päin taivuttamalla tuli pään alta PEZ-karkki? Luulen, että muistat.
 

 

PEZ on alunperin itävaltalainen karkkimerkki, jonka nimi muodostuu sanasta Pfefferminz (saks.), piparminttu. PEZ:ien osalta historia alkoi vuonna 1927, jolloin Haas-yhtiön Eduard Haas III kehitti Wienissä piparmintun makuisen karkin, joka oli tarkoitettu raikastamaan suuta ja vielä erityisesti tupakoitsijoilla. Herra Haas ei kuulematiedon mukaan pitänyt tupakoitsijoista ja hänen kerrotaankin sanoneen "PEZeily on sallittua, tupakointi EI". PEZ:in klassinen logokin muodostuu näistä yksittäisistä karkeista.

Alkuperäisen piparminttumaun lisäksi on vuosien saatossa nähty myös monia muita makuja, joista osa on muodostunut kestosuosikeiksi ja osaa on saatu maistaa vain hetkellisesti. Makuja ovat esimerkiksi sitruuna, appelsiini, kirsikka ja salmiakki. Myöhemmin on maistettu myös kolaa ja suklaata. Uusimpina makuina on esitelty mansikka-vanilja sekä vadelma-sitruuna. Makuja on myös monia muita kuin edellä mainitut. Karkkeja myydään karkkiannostelijoiden mukana sekä erillisinä täyttöpakkauksina. Yhdessä annostelijaan menevässä karkkipötkössä on 12 PEZ-karkkia, pastillia.

Kun me PEZ-keräilijät puhumme PEZeistä niin harva meistä kuitenkaan puhuu itse karkeista vaan pikemminkin näiden karkkien annostelemiseen kehitetyistä muovisista putkiloista - PEZ-karkkiannostelijoista. Karkin kehittämisestä kului reilut 20 vuotta ennen kuin vuonna 1948 Oscar Uxa kehitti karkeille oman annostelijan (dispenser, engl.). Karkkiannostelija tuli tuotantoon, hieman lähteestä riippuen, joko 1949 tai 1950. Samaa tupakointiin tai pikemminkin tupakoinnin vastustamiseen liittyvää mielikuvaa seuraten olivat nämä ensimmäiset karkkiannostelijat sytkärin muotoisia. Varsi oli periaatteeltaan samanlainen kuin myöhemmissäkin malleissa, mutta se missä nykyään on päänä jokin tuttu sarjakuva-  tms, hahmo, olikin varren päässä vain pienehkö liipasin, minkä myötä tämä varhainen annostelija näytti tupakansytyttimeltä. Näitä varhaisempia PEZ-annostelijoita kutsutaan englanninkielisellä nimellä regular.Yllä sitruunanmakuinen karkkipötkö.
Oikealla kuva ns. sytkärimallisista regulareista.

Varsinainen läpimurto kuitenkin odotti vielä itseään ja tähän vaaditiin vuonna 1952 alkanut PEZin Amerikan markkinoiden valloitus. Välivaiheena kehitettiin ensin ns. kokovartaloannostelijoina (full body, eng.) avaruusrobotti ja joulupukki ja tulipa markkinoille jopa PEZ-asekin, jolla karkit voi annostella ampuen. Vuoden 1955 tienoilla karkkiannostelija saavutti sitten nykyisen kokonaisuutensa ja varren loppuun kiinnitettiin pääksi sarjakuva- ja animaatiohahmoja. Tämän muutoksen myötä oli kohderyhmä myös lopullisesti muuttunut aikuisista lapsiin ja nuoriin, sekä tietysti meihin lapsenmielisiin keräilijöihin :) Ensimmäisten hahmojen joukossa olivat mm. pääsiäisjänis, noita jne. kunnes mukaan saatiin esim. Kippari-Kalle kumppaneineen. Disneyn hahmot tulivat mukaan 1962. Tämän jälkeen erilaisia PEZ-hahmoja onkin sitten nähty satoja ellei tuhansia niin sarjakuvasankareista historiallisten hahmojen kautta oikeisiin ihmisiinkin kuin animaatiohahmoista eri ammattihahmojen (esim. lääkäri, palomies) kautta eläinhahmoihin jne. Hahmoja on ollut vuosien saatossa laidasta laitaan ja vain mielikuvitus on ollut rajana. 

Nykymuodossaan PEZ-karkkiannostelija on saanut vielä 1970-80 luvuilla vartensa alaosaan varpaat (ks.alla). Ja siis toisin kuin esim. yllä kuvatuissa annostelijoissa, jossa jalkaosa on suora alas asti, on nykyannostelijan alaosassa varpaan kaltaiset levennykset, joiden ansiosta PEZ pysyy paremmin pystyssä. Myös hahmoissa on nähtävissä erilaisia trendejä eri vuosikymmenillä. Viime aikoina PEZ-hahmot ovat useimmiten olleet erilaisia animaatioelokuvien hahmoja (kuten vaikkapa Toy Story, Autot, Winx, jne.) tai juhlapyhiin liittyviä hahmoja (kuten vaikkapa pääsiäispupu, joulupukki tai vaikkapa ystävänpäivän sydän). PEZ-karkkiannostelijoita tehdään ja myydään edelleen tiuhaan tahtiin. PEZ Internatioal AG tuottaa PEZejä kansainvälisille markkinoille kaikkialla muualla USA:ta lukuunottamatta, jossa PEZ Candy Inc., USA tuottaa omia PEZ-hahmojaan. Amerikan PEZien joukossa on viime vuosina ollut runsaasti urheiluaiheisia PEZejä, kuten esim. erilaisia pallopelien joukkueiden/seurojen palloja (baseball, koripallo, jääkiekko, jne.) sekä esimerkiksi Nascar-autosarjan kuskien kypärät ja heidän numeroillaan varustettuja PEZ-rekkoja.
 

Suomeen PEZ on saapunut tietojemme mukaan aivan 1960-luvun alussa, joten PEZeillä on pitkä historia Suomessa. Eikä kyseessä ole pelkkä historia vaan PEZit ovat edelleenkin eläväinen osa Suomen karkkikulttuuria. PEZ-sarjoja, joissa jokaisessa on 3-6 erilaista samaan aiheeseen liittyvää PEZ-hahmoa julkaistaan joka vuosi Suomessa 5-6 kpl. PEZejä Suomessa myy mm. S-marketit, K-kaupat, R-kioskit, Tarjoustalot, HongKongit, Stockmann, jne. Tuotetarjonta ja -valikoimat vaihtelevat kauppaketjuittain ja myös kauppaketjujen sisällä tuotetarjonta vaihtelee runsaasti liikekohtaisesti eikä joka kaupasta PEZejä löydy. On myös hyvä huomata, että monesti PEZit ovat kaupassa juuri sillä alimmaisella hyllyllä karkkiosastolla tai kaupan kassalla ja se ei aina heti ensimmäiseksi osu silmään. Joten kannattaa katsoa kaupassa ympärille huolellisesti tai kysyä myyjiltä. Pieni aarteenetsintä kuitenkin monesti palkitaan ja uusia ja jänniä PEZejä löytyy niin keräilijälle kuin vain muuten PEZeistä satunnaisesti nauttivalle.

Ajan myötä karkkien ja annostelijoiden lisäksi on julkaistu myös paljon erilaisia PEZ-oheistuotteita, kuten esim. tarroja, siirtokuvatatuointeja, jojoja, auton muotoisia karkkiannostelijoita, paitoja yms. PEZeistä on tehty myös ns. mini-PEZejä, joissa varsi on normaalia lyhempi SEKÄ myös ns. jätti-PEZejä, jotka normaalien yksittäisten karkkien sijaan annostelevatkin 12 karkin täyttöpakkauksia - karkkipötköjä.
 

PEZit ovat mukava keräilykohde erilaisine tuotteineen ja hahmoineen. Jokainen keräilee PEZejä omalla tyylillään. Toiset metsästävät vanhoja karkkiannostelijoita, toiset keräävät PEZ-karkkeja ja kolmannen pääpaino voi olla vaikkapa PEZ-pinsseissä. Kaikki on mahdollista. Ei ole oikeaa eikä väärää tapaa. Mikä ketäkin kiinnostaa. Tärkeintä on huomata se, että PEZ-keräilyn voi aloittaa vaikkapa heti. Sinun ei tarvitse omistaa yhtään PEZiä aloittaaksesi - tai jos sinulla on tallessa lapsuutesi karkkiannostelija tai karkkiannostelijat niin kokoelmasi on jo heti aluillaan. Onpa tilanne kumpi tahansa niin kokoelman kartuttaminen on alussa helppoa. Ei aikaakaan kun huomaat kaupan hyllyllä PEZin jos toisenkin, näet kirpputorilla myynnissä PEZejä tai saat kaveriltasi hänen käytetyn PEZinsä. Näin olet keräilyn alussa - keräilyn johon jää helposti koukkuun ja kyseessä on aihepiiri, minkä syövereistä löytyy aina uusia yllätyksiä. 

Tämä artikkeli on vain pieni raapaisu PEZien maailmaan. Vastaavia artikkeleita voisi kirjoittaa toistakymmentä aina paneutuen johonkin eri näkökulmaan PEZeissä. Jos kiinnostuksesi heräsi niin yksi suomalaisittain tärkeä tiedon runsauden sarvi on suomalaisten PEZ-keräilijöiden foorumi, jossa mukavat kanssakeräilijät keskustelevat kaikesta PEZeihin liittyvästä ja apu on aina lähellä. Eikun liittymään joukkoomme ja lukemaan, keskustelemaan ja kysymään. Pikainen haku Internetiin tuo myös eteesi toisiaan monipuolisempia PEZ-sivustoja.

Suomalaisittain tärkein PEZ-tapahtuma on kerran vuodessa järjestettävä FinnPEZ - PEZ-keräilijätapaaminen, jossa osallistujat pitävät päivän ajan hauskaa PEZien ympärillä pelaten, seurustellen, vaihtaen, ostaen ja myyden. Mukavaa seuraa ja mielenkiintoista tekemistä PEZien ympärillä. Tapahtuma on järjestetty vuodesta 2007 alkaen aina keväisin. Tapahtumaan osallistuminen vaatii ennakkoilmoittautumisen. Tutustu tapahtumaan osoitteessa http://www.finnpez.org.


PEZ-terveisin

Pirkka P. - PEZ-mies
mr.marmaduke (at) gmail.com


Tämä sivusto on yksityisen PEZ-keräilijän kirjoittama, eikä se ole virallinen PEZ International AG:n tai PEZ Candy Inc., USA:n luoma tai ylläpitämä sivusto. Kuvat WikiCommons, PEZ.com, pingu.minipez.net sekä kirjoittajan sekä kanssakeräilijöiden kokoelmat. Lähdetietona vuosiluku- ja nimitiedoissa käytetty WikiPedia, PEZ.com ja PEZ.at -sivustoja.
---
This page is written by a private PEZ collector and it is not an official web page created or updated by the PEZ International AG or PEZ Candy Inc., USA: Copyright of pictures WikiCommons, PEZ.com, pingu.minipez.net and author.
Wikipedia, PEZ.com and PEZ.at websites have been used as references for year and name information.